AZ RR LYR VÁLTOZÓ NYOMÁBAN

 

By Agócs László – 2008-10-20 - STOB

 

Ő lesz az első változó csillagom. Régóta tervezem változó csillagok nyomon követését fotografikus módszerrel, de csak 2008-10-20-án éjszaka jött el az ideje. Éjfél előtt az utolsó negyedben lévő  kelő Holdat akartam fotózni, de a keleti látóhatár fölött vöröses fénykupola és sűrű párás köd lebegett. Egész éjjel nem is javult sokat a légkör állapota: mit nem javult – tovább romlott.

Így döntöttem a délnyugaton magasan fénylő Lyra leghíresebb változójára, az: RR Lyr-re. Bár itt is ködös volt a levegő – épp eszű asztrofotós ki sem dugná az orrát! – ha már kipakoltam alapon, mégis elkattintottam pár felvételt a változót tartalmazó területre.

 

A pocsék ég ellenére és 800-as ISO érték valamint 20 mp-es expozíció daccára a felvételeken jól azonosítható a változó. Pont az én esetem: elég fényes még minimumban is (7-8 mg között), a periódusa is emberléptékű (kb. 13 óra) és egy GoTo mechanikának nem gond minden esetben középre hozni és célon tartani. (Az adatok a Wikipedia internetes lexikonból valók)

Már minden oké is lenne, de…: nincsenek hasonló fényességű összehasonlítók a közelben. A teljes felvételen persze akad egy-kettő, de azokra ráterhelődik a széltorzítás, meg hasonló hatások, úgyhogy csak fenntartásokkal veendők figyelembe.

 

Lássuk a leendő célpont azonosítását: egy jó atlasz program elengedhetetlen.

 

Szövegdoboz: A térképrészletek a Cartes du Ciel-ből valók. A piros téglalap a felvétel területét mutatja.


RR LYR az UMI térkép programból

 

És az eredeti felvételem részlete


A felvétel készítésének időpontja: 2008-10-20  KEI: 23:50

 

Miután sem ezen az éjszakán, sem a következőkben – legalábbis az előrejelzések szerint – nem számíthatunk jobb időre, még az ősz folyamán néhány éjszakán keresztül sorozat fotókat akarok róla készíteni a kimérésekhez. Miután 13 óra körül van a periódus, ezért fél óránként készítenék 5-5 felvételt. Jelenleg 19 óra és éjjeli 3 óra közötti 8 óra alatt 16 mérést végezhetnék. Ily módon a teljes periódus kb. ¾-ét tudom majd felvenni.

Néhány éjszaka alatt egészen tűrhető görbéket kell kapnom.

 

Addig is elméletben készülök a feladat megoldására.

 

Folyt. Köv.