PÓLUSRA ÁLLÁSI MÓDSZEREM

Celestron CAM GoTo mechanika + SkyWatcher Pro 80/600 ED APO

 

Előre bocsátom, hogy nekem nem olyan egyszerű a dolgom, mint a többi amatőrnek, amennyiben én sajnos szabad szemmel igen nehezen látom meg a Sarkcsillagot.

Azonban tudom, hol keressem, mert sziporkázó éjszakákon binoklival kitapasztaltam, hogy ha a terasz közepén áll a műszerem, akkor pont a tető kéménye mellett, jobbra fent, kb 2-3 fokra kell lennie. De hát minek van a távcső, ha nem használjuk.


A beállítást még szinte világos alkonyatban végzem, amikor a fényesebb csillagok már éppen megmutatkoznak, így nem kell a derült éjszakából értékes időt erre pazarolnom.

 

Tehát:

 

 1. Bevizszintezem a mechanikát: a buborék libella segítségével. Erre szerencsére itthon már nem sokáig lesz szükségem, mert barátom készít egy fix zártszelvény állványt, amit lecsavarozunk a betonba és egyszer együtt belőjjük a pólust. Reményeim szerint a mechanikát attól kezdve nem mozdítom, hanem lezárom egy védődobozzal.          

 2. Az ALT-Azimut csavarokat, valamint a mechanika fejet rögzítő állvány csavart meglazítom úgy, hogy a mechanika fej kb. 5-10 fokos szögtartományban kézzel szabadon elforgatható legyen.         

 3. Az index jeleket beállítom: egymás felé nézzenek. Ekkor, feltételezem a prizmasín, meg a tubusgyűrűk precíz szerkezetek, a távcsövem nagyjából párhuzamos az óra tengellyel. Jól megrögzítem a Ra, De tengelyeket, nehogy a beállítás során az index jelekről elálljanak.     

 4. A mechanika fej körbeforgatásával megkeresem a Polarist. Ha szükséges, a fej dőlésszögén is állítgatok. Ha már a látómezőmben van, akkor csak finomítanom kell.     

 5. A pólus helyét középre hozom a kis nagyítású (25 mm-es orto, 24x-es nagyítás) okulárom látómezejében. Mivel tapasztalatból tudom, hogy a látószöge kb. egy fok, mivel a hold 2x beleférne, a sarkcsillag a valódi pólustól kb. 42 ívperc távolságban van, így ha a pólus középre kerül, akkor a Sarkcsillagnak kb. 10-12 ívperccel kipozícionálódik a látótérből.    

A Cartes du Ciel programban horizontális megjelenítésben az É-i (North) irányt beállítva, látom, hogy az aktuális időpontban a Sarkcsillagnak melyik irányban kell lennie a valós pólushoz viszonyítva. Azt is tudom, hogy a zenitprizma az ÉD-i irányt nem bántja, de a KNY-i irányt felcseréli, már könnyen beállítható a rendszer. Csak a térkép szerinti kép KNY-i tükörképe szerint kell állítanom. Arra is ügyelek, hogy az okulár pontosan fölfelé álljon, mert a prizmafel körbeforgatásával a kép is elfordul és megtéveszti az állítást végzőt.     A térképen a piros kör az okulárom látómezejét jelzi. A Sarkcsillag tőle kb. 2 óra irányban van a peremen kívül. A valóságban nekem – a függőleges tükörkép miatt tehát ballra 10 óra irányában kell a Polaris-t kipozícionálnom.       

 1. Rögzítem az állványcsavart és a mechanika alt-Azimut ill. földrajzi szélesség beállító csavarja segítségével elvégzem az utólagos finomításokat, majd azokat is rögzítem.       
  Ilyenkor, ha nem is pontosan, de mindenképpen 1 fokon belül megtaláltam a pólust.

 2. 2-4 csillagos betanítást végzek. A földrajzi koordinátákat a Google Eart programból vettem. A betanítás után új csillagra állva általában eltéréseket észlelek, vagyis az újonnan beállított objektum nem a középpontba kerül. Már jónak tekinthető a pólusra állás, ha az új objektumra állás legalább a látómezőbe hozza azt.

 3. Pólusra állás pontosítása: A kézivezérlő menüjéből a Utilities menüpont alatt a Polar Alignment menüpontban először megnézem a pólus eltérés mértékét: Polar Align -> Display Align. Innen tudom, hogy a módszerem 1 fokon belüli pontosságot eredményez első körben.         

  Align Mount menüpont: Vedd el a szemed, mert ilyenkor a távcső nekilódul és beállítja az a helyet ahol ő a Sarkcsillagot véli. Persze nem lesz a látómező közepén. Ilyenkor ujra meg kell lazítani a fejet rögzítő csavarokat és addig kell állítgatni, amíg a Polaris pontosan a látómező középpontjába nem kerül.

 4. Ezután ujra be kell tanítani a mechanikát. A további pontosítási lehetőségeket még nem próbáltam, de ha meglessz a fix állványom, akkor minden elkövetek a legnagyobb pontosság elérése érdekében.

 

Tapasztalataim szerint ennyi elegendő szokott lenni, hogy elkezdhessük az asztrofotós munkát. Szerintem a mechanika pontossága maximum 30 sec-os expókat enged meg. De ezzel nincs is semmi bajom, mert az én észlelő teraszom olyan fényszennyezett helyen van, hogy már csak ezért sem lehetséges sokkal hosszabb záridő. Ez esetben a felvételeim határfényessége: 15-16 mg! A nyers felvételek elkeserítőek: vöröses vörhenyes zajos háttér előtt a ködök csak sejthetőek. Némi képtuningolás viszont csodákat tesz.

 

 

 

2008.10.02.

Agócs László