KEZDETI LÉPÉSEK AZ ASZTROFOTÓZÁSBAN

 

By: Agócs László

 

Bevezetés gyanánt

 

Nem született még az az amatőrcsillagász aki az anyja hasában tanulta meg a csillagászati fényképezés összes csínját-bínját. De, nem kell bedőlni azoknak az elrettentő véleményeknek sem, akik szerint: ’nem olyan egyszerű dolog az!’

 

Valóban nem olyan egyszerű dolog, de mi olyan egyszerű? Minden komoly eredményért meg kell küzdeni. Az eredményeket nem adják ingyen.

 

Én magam, a filmes korszakban kezdtem a csillagászati fényképezést még a 70-es években. Volt egy kis olcsó orosz gyártmányú Szmena kisfilmes gépem amit azóta is megőriztem nosztalgiából. Egy este elhatároztam, hogy elkészítem életem első csillagászati fotóját! Állvány nuku; még hogy óraműves állvány? Goto mechanika? Uram, atyám, erről még csak nem is hallottunk. Volt viszont egy jó nagy beton kocka a tízemeletes házunk lapos tetején, a liftakna mellett. Arra szépen, széles ragasztó szalaggal rögzítettem a pehelykönnyű kis gépet és sötétedés után B idővel 10 percet exponáltam. Azon a gépen ez egyszerű volt, mert az exponáló gombot le kellett nyomni ütközésig és fordítani rajta egy negyed fordulatot.

Szinte földöntúli izgalomban vártam a film száradását. Még nedvesen kimartam a hívótankból és fény felé tartottam. Először nem láttam rajta semmit, csak szürke hátteret, mert a város már akkoriban is fényárban úszott, így az égbolt is. Nagyítóval szemlélve azonban előbukkantak a csillagok szürke félköríves vonalkái és én boldog voltam. A csillagok fénye hihetetlen utat megtéve a végtelen űrön át nyomot hagytak a fotó emulziómban. Ezek voltak az én első csillagnyomaim.

 

Igen, a föld forgása folytán a csillagok egy csillagnap alatt (23h 56m) egyszer körbejárják az égboltot a Sarkcsillag körül. Tíz percnyi expozíció alatt a csillagok tetemes ívet (2 és fél foknyit) futnak be keletről nyugati irányba. Ennek következtében a csillagok az expozíció ideje alatt sajnos elmozdulnak – ha fix rögzítésű a kameránk – és íves nyomokat hagynak a felvételen. Az ilyen – nem vezetett – asztrofotókat hívjuk: csíkhúzósnak.

 

Ajánlom, hogy Te is ezzel kezdd!

 

 
A CSÍKHÚZÓS

 

Szerencsére a csíkhúzóshoz nem szükséges komoly felszerelés: elég ha van egy kommersz digitális fényképezőgéped, mely legalább 30 mp-es expozíciót megenged és jó, ha van egy stabil fotóállvány. Ha nincs állványod, készíts egy csuklós bilincset, amire felerősíted a gépedet, az egészet meg egy korlátra vagy hasonlóra. Egy a lényeg, hogy az égbolt tetszőleges pontja felé tudd fordítani és ha rögzítetted, ne rezegjen.

 

A leglátványosabb dolog: északi irányban kb. 45 fokos szögben – félúton a fejed fölötti égi pont a Zenit felé – állítani és lehetőleg sötét helyről alaobjektívvel, nagy látómezővel, hosszabb expozíciót készíteni. Akkor a fenti képhez hasonlót kell kapnotok.

Az csak emeli a kép hangulatát, ha tereptárgyak, tájrészletek is benne vannak a képben.

 

Kész a kép: még jól is sikerült, legalábbis nekünk tetszik, de mire jó ez az egész?

Hát, igen! A csillagászati fényképezés is csak olyan, hogy az elején kell kezdeni! Vegyük sorra, hogy mennyi fontos tapasztalathoz jutottunk, amire a későbbi, komolyabb feladatok megoldásánál is szükségünk lesz:

*      Megtanultunk: tervezni, a célt meghatározni, összeválogatni (esetleg elkészíteni) a megfelelő eszközöket;

*      Kivárni a megfelelő légkörű éjszakát;

*      Kiválasztani a megfelelő helyet: ahol a környezet megfelelő és a fényszennyezés csekély. Még az esztétikai érzékünk is fejlődhez az által, hogy szép tájat választunk;

*      Strapáltunk: kimentünk, fagyoskodtunk vagy pont ellenkezőleg, megettek a szúnyogok;

*      Szoktunk a sötétben végzett munkához;

*      Ismerkedtünk a csillagos éggel;

*      Sikerélményhez jutottunk: kész lett első asztrofotónk;

 

Biztosan vannak még előnyök, de tény és való, hogy a legfontosabb dolog az, hogy megtettük az első lépést. Ha egyszer megérzi az ember az asztrofotózás sajátságos hangulatát, ez az érzés mindvégig sodorni fog magával.

Nagyon jó dolog, ha az embernek vannak hasonló érdeklődésű barátai, akik vele tartanak és segédkeznek. De meg kell szokni a magányos tevékenységet is. Az elmélyült munkához gyakran szükséges a magány nyugalma.


Álljon itt néhány sikere csíkhúzós felvétel kedvcsinálónak:

 

 

 

A Hale-Bopp üstökös a képen: 15 perc expozícióval készült. Az üstökös ugyan bemozdult, de ennek ellenére is impozáns.

 

A másik képről készítője ezt írta:

„Az első képem itt! Nagyon várom a kritikákat. Sajnos az ablak tükröződik, de nekem nagyon tetszik, hogy a belvárosban ilyen szépen lászik az Orion. PSP-ben csak a kivágást változtattam.” 

 

A kép 15 sec expozícióval készült, így í csillagok még egészen pontszerűek.

 

Az alábbi képek esztétikai élményt nyújtanak a szemlélőnek:

         

AZ ÁLLÓKAMERÁS FÉNYKÉPEZÉS

 

A csíkhúzós csak az első lépés. Ennél azért több lehetőség rejtezik a rögzített kamerával történő fényképezésben.

 

*      A Hold, Nap és fogyatkozásaik megörökítése:

*      A fényesebb bolygók együttállásának fényképezése;

*      Meteorok lencsevégre kapása;

*      Magaslégköri jelenségek (éjszakai világító felhők, sarki fény) rögzítése.

 

Látni fogjuk, hogy iménti egyszerű felszerelésünkkel komoly csillagászati felvételek készíthetők.

 

METEOROK:

 

 

Meglehet, hogy itt volt egy kis vezetés is, de a lefutó jelenség olyan rövid, hogy a csíkhúzósokon sem kenődik szét.

 

A kép készítőjének megjegyzése:

 

„Egy Perseida hullócsillag nyoma. Maga a meteor (=hullócsillag) az expó kezdete előtt 2 mp-el futott át a képen, de azért elengedtem az expót, hogy az oszlófélben levő nyoma rákerüljön a képre.
A horizont felett a kép jobb oldalán a Gemini (Ikrek) csillagkép csillagai látszanak.”

NAP ÉS HOLD FOGYATKOZÁSOK

 

A fogyatkozások látványos jelenségek, időbeli gyors változásuk miatt és azért is hálás témák, mert a Nap és a Hold viszonylag nagy látszó méretű – 30’, mintegy fél fokos – égitestek kis fényképezőgépekkel is eredményesen nyomon követhetők.

 

 

Még jobb ha gépünk optikája cserélhető és egy kis teleobjektívvel fotózunk.

Nagy előny, hogy még elkerülhető a pontos vezetés. Fix fotóállvány is megfelel. Az óraműves mechanika itt nem elengedhetetlen, csupán kényelmes  hiszen a nagy fénymennyiség miatt rövid expozíciókat kell alkalmazni.

 

 

Filmes gépekkel meglehetett csinálni azt, hogy egyetlen filmkockára több expót készítettünk. Ilyenkor B idő mellett edőről időre lekapta az ember az objektív sapkát, azzal exponált. Ezzel a módszerrel elértük, hogy a Hold tova mozdulva az égen a kép a teljes fogyatkozás menetét megmutatta.

 

Holdfogyatkozás 2007-ben egy Canon EOS 400D-vel távcsövön keresztül fényképezve. A nagy fényerő folytán az óramű nem szükségszerű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


LÉGKÖRI JELENSÉGEK

 

Az alábbiakban szép képeket mutatok meg, melyek érdekes – esetenként csillagászati vonatkozással bíró – légköri jelenségekről készültek.

 

HALÓ JELENSÉGEK

 

:

                                                                                              Naphaló a kökörcsin körül

A fotós kommentárja

 

Holdhalo.
Az úgynevezett naphalo-jelenség kedvező körülmények között a Hold körül is kialakulhat, legtöbbször hideg, téli éjszakákon, amit a levegőben 
lebegő jégkristályok okoznak. Ritka égi jelenség, jómagam életemben először találkoztam "vele"!  
Fényképezni nem 1szerű a min. kontrasztok miatt, a Holdat muszály beégetni, hogy a halo is jól látsszódjon. 
Élvezeti értékét növelve 2 expót raktam össze, hogy a halogyűrű és a hold is igazán kiemelkedjen a háttérből. (A hold-fotó 70-300-as Nikon ED-vel készült) 

 

 

 

 

 

AURÓRA – SARKIFÉNY JELENSÉG

 

 

Igaz, hogy ezt a képet északon, Norvégiában kapta le egy magyar turista, de gyönyörűen mutatja a pólusok közelében tündöklő gyorsan változó fényjelenséget, melyet a Napból a földi légkörbe becsapódó töltött részecskék ionizáló hatása hoz létre.

 

 

 

 

ÉS NÉHÁNY KÉP: CSAK AZÉRT MERT NAGYON SZÉP!

 

 

 


Röviden ennyit az egyszerű fényképezőgéppel és minden profi cucc nélküli csillag fényképezés kezdő lépéseiről. Remélem, hogy érzékeltettem, hogy gyönyörű eredményeket lehet elérni anélkül is, hogy vagyonokat költenénk rá.

 

Végül is az amatőr a csillagos ég látványáért, a gyönyörűségért foglalkozik a témával!

 

(A mellékelt képek jó részét a fotozz.hu csillagászat/égbolt című képgalériájából vettem. Ezúton mondok köszönetet a magyar amatőr csillagászoknak és fotósoknak, akik ennyi gyönyörűséggel megajándékoztak minket!)

 

Folyt. Köv.

 

2008.10.13.